Oděv, barvy a vzory

01.04.2013 18:36

ODĚV

Je dobře, že se již z našeho života začala zvolna vytrácet uniformita, která dosud svazovala vše hodnotné ještě dříve, než se to mohlo projevit. Oděv má být výrazem naší individuality. Většina lidí dává tuto svou jedinečnost najevo svým ošacením. Žel, tato jedinečnost není v řadě případů ničím, co ny nalo hodné následování, neboť se projevuje především snahou o co největší nápadnost. Oděvem, poplatným vkusu tak zvaných módních tvůrců, vnáší člověk do svého života disharmonii  a energetický rozklad, místo aby jím usměrňoval a násobil skutečné hodnoty, které by mohl v sobě rozvinout. Nápadnost je zde zaměňována s nápaditostí.

Formující vliv oděvu na lidskou osobnost je zřetelně vyjádřen ve rčení "šaty dělají člověk", které je však chápáno zcela mylně. V tomto chybném, na hlavu postaveném pojetí, jsou šaty vydávány za prostředek k tomu, aby člověk mohl něco předstírat. Skutečný význam oděvů však spočívá v tom, aby člověku napomáhal v jeho vývoji, to znamená, aby v dobrém smyslu podporoval jeho individuální vlastnosti, jeho výjimečnost, která pak může sloužit k prospěchu jemu i druhým. 

Je pozoruhodné, jak neomylně vystihují lidé charakterem svého ošacení svou osobnost a své vlastnosti. Téměř každý může vnímat, že se v některém oblečení necítí dobře, na rozdíl od jiného, které mu naprosto vyhovuje. Je to stejnorodost či disharmonie vyzařování, kterou takto podvědomě registruje. Nezáleží tedy pouze na materiálu, ale i a vzoru nebo formě oděvu, neboť i ony se zúčastňují energetických dějů.

Změní-li někdo náhle způsob odívání, případně účesu, cítí že je vystaven určitému tlaku, připadá si nesvůj. Je to právě charakter oděvu, který začíná uplatňovat svůj formující vliv, aniž by si to člověk uvědomoval. Po jistém čase může shledat, že i on sám se v něčem změnil.

Oděv i účes nám tak mohou být prostředkem k proměně, k níž cílevědomě směřujeme. Necháme-li se však bez uvážení ovlivňovat módními trendy, staneme se takovými, jaká je móda sama. Můžeme si být jisti, že po čase dospějeme k určité ztrátě soudnosti, projevující se názorovou roztříštěností, chaotickým myšlením, neschopností sledovat jeden cíl, náladovostí a špatným odhadem svých možností. Naopak v případě, kdy nás již opustila potřeba vynikat a do popředí vystoupila spíše snaha po skutečné seberealizaci, můžeme vhodnou volbou oděvu posílit  své užitečné schopnosti a současně oslabit své negativní sklony.

BARVY

O mnohostranném vlivu barev na naše zdraví by bylo možné říci tolik, že je nemyslitelné vtěsnat tyto informace do několika vět. Přesto se pokusíme poskytnout vám několik základních rad.

- Vyhýbejte se tmavým, špinavým a křiklavým barvám jak na svém obleku, tak i v prostředí svého domova.

- Tmavá barva obleku by obecně měla zůstat vyhrazena pro příležitostné slavností události. 

- Dávejte přednost světlým pastelovým barvám. Použijete-li výraznější pastelové tóny, dbejte na to, aby byly čisté.

- Každému prospívá v určitém období jiná barva v závislosti na jeho zdravotním stavu, vrozených dispozicích tělesných i duševních. Řada lidí tuto potřebu instinktivně vystihuje, takže barva jejich oblečení ladí k barvě jejich aury a vhodně ji doplňuje. Většina osob se však podřizuje módnímu trendu, nebo nesprávným vnitřním sklonům, které v nich vyvstávají a zakotvují velmi snadno vzhledem k nedostatečnému úsilí o duchovní proměnu. Systematicky tak oslabují své energetické pole nevhodnými barvami, jejichž oblibaprovází tyto negativní tendence. V barvách tak spočívá klíč k veškerému léčení. Jeho součástí je i barva vašeho oděvu a nejbližšího okolí, v němž trávíte většinu dne. Pokuste se citem zjistit, jaké barvy vám mohou nejvíce prospět. Budete-li se držet předchozích doporučení, nemůžete se dopustit významnějších omylů.

Léčivý účinek má barva tyrkysová a zelená, při rekonvalescenci se může uplatnit růžová.

 

VZORY

Nemocní lidé by měli nosti oděv bez vzoru, případně jen s podélnými, nepříliš tmavými proužky. Naprosto nevhodné jsou barvami hýřící abstraktní a jiné vzory, které tříští auru a blokují energetickou cirkulaci. Stejný efekt mají příčné tmavé pruhy, s nimiž se často setkáváme v podobě opasků, náhrdelníků a řemínků. Tmavý příčný pruh v oblasti krční páteře může být u některých dětí příčinou epileptického záchvatu, podobně jako pruh ve formě opasku, navíc v kombinaci s těsnými džínami, bývá často příčinou neplodnosti a gynekologických obtíží.

 

Autoři: Marcela Müllerová-Paloučková, MUDr. Jan Palouček

Zdroj: kniha Cesta k životu

 

Diskusní téma: Oděv, barvy a vzory

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek