Jak může zdraví ženy ovlivnit podprsenka?

03.11.2014 11:05


Podprsenka je pravidelnou součástí našeho šatníku. Máme také z čeho vybírat, protože výrobci i prodejci tohoto kousku ženského oděvu se předstihují ve své vynalézavosti. Od korzetu se přešlo k tvarům a formám, které jsou pohodlnější, období "nahoře bez" se střídá s doporučením nosit podprsenku o 15 čísel užší, než je obvod hrudníku. Ženy s větším poprsím potřebují podprsenku jako nezbytnou podpěru, ženám s méně vyvinutými prsy zase pomáhá opticky přidat na velikosti. Zdá se, že ještě horší než těsná podprsenka je působení kovů z kostic. Zamysleli jsme se někdy nad tím, jak a zda se právě výběr vhodné podprsenky pro každodenní nošení nepodepsal na některých zdravotních potížích?


Jak může podprsenka škodit?

Z pohledu lékařů a fyzioterapeutů je zřejmé, že špatně zvolená podprsenka je na překážku volnému oběhu lymfy. Každodenní zaškrcování lymfatických cév vede k omezenému vylučování toxinů, kterým se pravidelně vystavujeme. A není jich málo. Například pravidelné používání antiperspirantů nebo deodorantů znamená pravidelnou dodávku hliníku do oblasti lymfatického zásobení prsů. Většina lymfy, která odchází z prsů, prochází lymfatickými uzlinami. Příliš těsná podprsenka tak může vyvolat nejprve vznik různých cyst a zatvrdlin, které mohou být na dotyk bolestivé. Mohou zde vznikat opakované záněty, ucpané mléčné kanálky a cysty mohou vyvolat fibrocystickou chorobu. Displazie mléčné žlázy, označované jako fibrocystická mastopadie, představují nejčastější onemocnění prsu, pro které ženy přicházejí k lékaři. Není překvapující, že takové patologické změny mohou vyústit až do vzniku rakoviny.
Také materiál kostic může vyvolávat nepříznivé změny. Kineziologové a čínští chiropraktici po dlouhá léta upozorňují na tzv. anténový efekt. Vědí totiž, že umístění kousku kovu nad akupunkturními body vyvolává dlouhodobou stimulaci tohoto bodu. To se v praxi sice používá v léčení při používání malých magnetických náplastí, avšak takový zásah je v rukou odborníků.
Každodenní došení dvou kovových oblouků v oblasti pod prsy, kde se nacházejí důležité reflexní body, může mít velmi rozmanité důsledky. Jeden z těchto bodů leží pod pravým prsem a reguluje činnost jater a žlučníku. Bod pod levým prsem zase ovlivňuje činnost žaludku. Tyto reflexy zpočátku fungují jako stimulace, která vede ke zvýšení odpovídající funkce. Později však vede trvalá stimulace k zastavení odpovědí těchto bodů a k omezení odpovídajících funkcí. To může vést jednak k pocitům diskomfortu v oblasti zažívání, později k pocitům nevolnosti a vážnému narušení funkce žaludku, jater i žlučníku. K tomu všemu si můžeme dobře představit, že dráty v podprsence přitahují elektromagnetické záření, což je rovněž spojené se zvýšením rizika pro vývoj rakoviny prsu.


Podprsenka může zvýšit riziko vývoje rakoviny prsu až 125krát

Antropologové Sydney Singer a Soma Grismaijer se dlouhodobě zabývají problematikou vlivu oblečení na lidské zdraví. Vyšetřili více než 4000 žen a zjistili, že ženy, které nenosí podprsenku, mají mnohem nižší riziko onemocnění rakoviny prsu. U žen, které nosily podprsenku 24 hodin denně, byl výskyt rakoviny prsu nejvyšší a statistika ukazuje, že tato nemoc postihla tři ze čtyř žen s tímto zvykem. Mezi ženami, které nosily podprsenku po dobu kratší než 12 hodin denně, onemocněla jedna z 52. Ve skupině žen, které nenosily podprsenku vůbec, bylo riziko onemocnění 1:168. Takže při porovnání skupiny žen nosících podprsenku po celý den vychází, že tento zvyk zvyšuje riziko rakoviny prsu 125x! To dokonce znamená, že riziko vzniku rakoviny prsu v důsledku nošení podprsenky je ještě třikrát vyšší než riziko vyvolané kouřením. Singer a Grismaijer také zjistili zlepšení u 90 % pacientek s fibrocystickou chorobou poté, co přestaly nosit podprsenku (Bras and Breast Cancer).
Jakkoliv mohou závěry z této studie vyvolávat pochybnosti, jsou v souladu s pozorováním publikovaným v European Journal of Cancer (1991), kde autoři uvádějí, že ženy, které nenosily podprsenku, měly poloviční riziko výskytu rakoviny prsu v porovnání s nositelkami podprsenek. Japonští vědci zase zjistili, že nošení podprsenky snižuje hladinu hormonu melatoninu u žen o plných 60 %. Melatonin je v posledních dekádách v centru pozornosti badatelů i farmaceutických společností. Tento hormon nejenom zajišťuje klidný spánek, v jehož průběhu v noci (za tmy) také vzniká, ale současně má velmi silný kancerostatický účinek a funguje v lidském těle jako silný antioxidant. V Kanadě rovněž zjistili, že ženy, které spaly v prosvětlených ložnicích, měly vyšší výskyt rakoviny prsu. Ve světě probíhá řada klinických studií, které dokumentují vliv melatoninu na léčení rakoviny prsu. Takže udržení vysoké hladiny melatoninu tím, že si dopřejeme spánek v naprosté tmě a za světla nebudeme nosit podprsenku, se zcela jistě projeví pozitivně na našem zdraví a je to jeden z dostupných způsobů prevence nádorů prsů.


Závěr

Jestliže máte poprsí, které potřebuje podporu nebo optickou úpravu pomocí podprsenky, vyhýbejte se kovovým kosticím. Menší zlo jsou kostice umělohmotné. Samozřejmě, že nejlepší volbou je bavlněná sportovní podprsenka bez kostic nebo nátělník. Je to volba, která je snadno dostupná a může pro naše zdraví znamenat hodně. Stejně tak, jako jsme se přesvědčily o nevhodnosti korzetů, bychom měly pochopit, že rady prodejců prádla používat podprsenku o 10-15 čísel menší, než je obvod našeho hrudníku, aby vynikl "žlábek", jsou marnivosti se závažnými zdravotními důsledky. Stejně tak je naprosto zbytečné oblékat si podprsenku, byť sebesvůdnější, na celou dobu spánku v noci.


Čerpáno z: Doba jedová - Anna Strunecká, Jiří Patočka

Zdroj: http://www.neviditelnycert.cz/blog/popularne-naucny-koutek/593-jak-muze-zdravi-zeny-ovlivnit-podprsenka.html


Diskusní téma: Nebezpečné podprsenky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek