Ženy v sukních...

16.02.2013 17:05


Je to již pár let, co jsem viděl film Královna koření (Mistress of Spices 2005). Krásná kořenářka původem z Indie žije v Americe a dodržuje nadále své tradice, které nosí v srdci. Rozumí bylinám, koření i semínkům. Je neustále v určitém dialogu se svou duší i se světem bylin.


Všechno, co se tam odehrává, je hluboce spirituální, citlivé a napínavé zároveň. I přes okolní industriální a konzumní svět zůstává kořenářka skutečnou ženou se svým magickým fluidem.

Když si na to vzpomenu, mám chuť sa ptát žen, které denně potkávám: "Proč jste rezignovaly na něžnost a vnitřní dialog? Proč tak málo posloucháte intuici, svou duši a vnitřní hlas? Proč zapíráte svoji ženskostto co vám nebesa darovala jako nekonečný dar a chcete se podobat nám mužům? Proč jste stále více emancipované, manažerské, dravé a drsné?“

Vzpomněl jsem si v této souvislosti na abatyšu, bylinářku a mystičku Hildegardu z Bingenu (1098-1179). Založila několik klášterů, které v lásce a harmonii spravovala. Napsala mnoho písní a hlubokých teologických pojednání o Bohu a cestě k němu. Zanechala nám množství receptů jak přírodně, bez chemie a vedlejších účinků, ulevovat od bolesti. Měla a má pověst světice, i když její kanonizační proces v církvi doposud neproběhl. Hildegarda byla velká Královna lesů a květů. Žila svůj život naplněný originalitou a jedinečností. Předběhla svou dobu o celé staletí. Ale ne tím, že se podobala mužům. Hildegarda se cítila být mužům rovna a nejednou to dala jasně najevo. Šla však svou vlastní cestou. Svou ženskostí dovedla tišit spory a léčit rány.

Kromě dvou synů mám i dvě dcery a mám radost z toho, že moje drahá manželka je vychovává k ženskosti. Přirozené, nespoutané, hravé. Když nemají ráno k oblečení připravenou sukni, hned se ptají: „A sukýnku...?“ „Jistě, bude i sukýnka.“

Mají jich mnoho: sukní, šatů, šatiček... Ze sekáčů za pár korun, poděděné, darované nebo ušité manželkou. Že jsou často z druhé ruky, některé mírně obnošené, to nikoho netrápí. A do vlasů jim z plstě ručně šije kvítkované sponky. Vypadají v nich úžasně, jako Královny lesů a květů. Vždyť jít svou vlastní ženskou cestou je tak krásné, čisté a povznášející. Každý muž se před tím v duši skloní.

Je zajímavé, jak moc je pozitivní inspirace nakažlivá. Někteří naši známí rovněž začali svým holčičkám oblékat sukně a šatičky, protože to „objevili“ jako úžasnou věc. Něco originálního, dávno zapomenutého. Když manželka začala vést ženské intuitivní tančení, na první hodinu přišly ženy v obtáhlých aerobikových dresech, jen moje žena měla sukni. Na další lekci si už všechny ženy přinesly sukni. Zjistily, že když tančí v sukni, je to jakoby létaly a tančily s větrem.

Milé ženy, něco vám povím. Něco, co už asi dávno víte: "Každá z vás je Královna lesů a květů. Nemyslím to jako metaforu, ale zcela vážně. Každá z vás má v sobě hlas Nekonečna, přírody, spirituální cit a léčivý potenciál. Vaše pohlazení uzdravuje, vaše slova upokojují, vaše postoje probouzejí ušlechtilé touhy. Říká se, že tam, kam vstoupila ctihodná abatyše Hildegarda, spory a hádky ustaly. Nenechte ten poklad v sobě zakopat a zarůst plevelem."

 

Autor: Mgr. Juraj Dovala, Fotografie - zdroj: Ludmila Kindlová

Zdroj: https://svethomeopatie.cz/cs/765-zeny-v-suknich

Diskusní téma: Ženy v sukních...

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek